Jan Hage speelt verzoeknummers in de Grote Kerk

Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht, verzorgt op 17 juli het derde concert in de orgelconcertserie van de Grote Kerk. Het concert is bijzonder, omdat de organist een verzoekprogramma speelt. Er staat dus veel geliefde muziek op het programma.

De organist had de keuze uit zo’n 35 ingediende muziekstukken. Dat betekent dat het merendeel afvalt, maar hij heeft er een afwisselend en aantrekkelijk programma van weten te maken. De werken die hieronder genoemd worden staan onder voorbehoud op het programma. Houd www.orgelnijkerk.nl in de gaten voor alle details en het definitieve programma.

Muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) mag natuurlijk niet ontbreken. Hage speelt van hem de Pastorella in F major (BWV 590) en het bekende Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 645). Van Felix Mendelssoh-Bartholdy (1809-1847) staat de Orgelsonate nr. 3 in A major op het programma. Van Georg Friedrich Händel (1685-1759) klinkt het bekende De koekoek en de nachtegaal, een vrolijk muziekstuk waarin met de fluitregisters van het orgel vogelgeluiden nagebootst worden.

Daarnaast speelt Hage muziek van Nederlandse bodem: Orgellied ’t Scheepke onder Jezus’ hoede’ van Jan Zwart (1877 -1937) en Thema en variaties van Hendrik Andriessen (1892-1981). Bijzonder is Psalm 150 in een bewerking van Toon Hagen (*1959). Dit werk schreef hij toen Nelson Mandela werd vrijgelaten. Het is een feestelijke bewerking met Afrikaanse ritmische invloeden.

Jan Hage (1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens Orgel en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde ook Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor kerkmuziek te Utrecht. Verder studeerde hij Orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt (Frankrijk). In 1995 werd hij organist van de Kloosterkerk in Den Haag en sinds 2011 is hij organist van de Domkerk in Utrecht. Hij behaalde vele prijzen en diploma’s. Zie voor zijn volledige CV www.janhage.nl/cv.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world