10882372 379090992259665 5789723781708153076 nHoe ziet een dienst eruit?

De zondagse kerkdiensten verlopen doorgaans volgens een vast patroon. We zingen, bidden en lezen uit de Bijbel. Vervolgens legt de predikant de het Bijbelgedeelte uit. Aan het einde van de dienst ontvangen we de zegen van God.

Voor de dienst

• Ongeveer 30 minuten van tevoren gaan de kerkdeuren open;
  • Gemeenteleden en bezoekers kiezen een zitplaats uit in de kerk;
  • Voordat de dienst begint, kunt u luisteren naar orgelspel;
Tijdens de dienst
  • De kerkenraad en de dominee komen de kerk binnen
  • Er worden mededelingen gedaan door een ouderling
  • We zingen een Psalm of één van de Enige gezangen (direct achter de Psalmen)
  • Na een moment van stil gebed (waarbij de kerkenraad gaat staan) spreekt de dominee het Votum en Groet uit
  • We zingen een Psalm of één van de Enige gezangen (direct achter de Psalmen)
  • De dominee leest de ‘Tien geboden’ voor óf de 'Twaalf artikelen van het geloof'
  • We lezen uit de Bijbel
  • De dominee gaat voor in gebed. Daarin vraagt hij of God Zijn Zegen wil geven over de dienst en worden er verschillende zorgen vanuit de gemeente aan God voorgelegd. Ook danken we God voor de vele dingen die Hij ons geeft.
  • We zingen tijdens de collecte een Psalm of één van de Enige gezangen (direct achter de Psalmen)
  • De kern van de dienst: de preek n.a.v. een schriftgedeelte uit de Bijbel
  • We zingen een Psalm of één van de Enige gezangen (direct achter de Psalmen)
  • De dominee sluit de dienst af met gebed
  • We zingen een Psalm of één van de Enige gezangen (direct achter de Psalmen)
  • De dominee spreekt de Zegen uit terwijl iedereen staat.
Na de dienst
Vaak wordt er na de dienst nog wat gepraat in de ontvangsthal van de kerk of op het kerkplein en is er gelegenheid voor ontmoeting met gemeenteleden.

Bijbellezen en zingen

In onze kerkdiensten wordt gelezen uit de Bijbel in Herziene Statenvertaling (HSV) en worden de Psalmen en de Enige gezangen (direct achter de Psalmen) gezongen. In de Grote Kerk wordt niet-ritmisch gezongen en in de Opstandingskerk wordt ritmisch gezongen.

Wij helpen u graag

Vindt u het moeilijk om alleen te gaan, of heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met onderstaande personen:

Aalt Morren

Martin Mudde